Na obisku

Obiskali smo našo dolgoletno članico Slavo Dragolič, ki ji bomo letos podelili naziv častne članice društva Tvoj telefon.

Slava Dragolič, 88 letna gospa z velikim srcem, ki trenutno živi v Centru starejših Cerknica še vedno navdušuje s svojim neutrudnim delom z in za ljudi. Pove, da ji je prostovoljstvo na društvu Tvoj telefon zelo veliko pomenilo in kako zelo pogreša dejavnosti povezane z društvom. Ko so ji v sobi z razgledom na Crekniščico, privreli spomini na plano, smo se spomnili na besede Viktorja E. Frankla : “…nikoli ne gre za to, kaj še lahko pričakujemo od življenja, marveč za to, kaj življenje pričakuje od nas.”

“Misliš že, da si dosegel meje svojih zmožnosti, in glej, pritečejo nove sile. Prav to je življenje.” Franz Kafka

Kljub visoki starosti in zdravstvenim težavam svoj čas v Centru starejših Cerknica preživlja ustvarjalno in polno.

Šiva punčke iz cunj za Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk, piše poezijo in pravljice za otroke, veliko bere in se vedno izobražuje. Nedavno pa je v samozaložbi izšla njena knjiga: Kraljice in kralji (Koroške pravljice, miti in pripovedke)

Če nahitro preletimo njeno življenje, se kot rdeča nit vije ravno njena “prostovoljska pot”, ki se odraža v prelepem dajanju sebe za druge.

Rodila se je leta 1932 v Cerknici, vendar je od leta 1949 živela na Koroškem, kamor se je omožila. Tam, na Ravnah se je začelo njeno prostovoljsko delo, kjer je ustanovila Kulturno društvo literatov Mežiške doline.

Leta 2001 se je preselila nazaj na Notranjsko in sicer v Postojno. Leta 2002 pa se je pridružila našemu društvu. Vse do leta 2016, ko ji zdravstveno stanje ni več dopuščalo aktivnega sodelovanja, je bila ena naših najbolj dejavnih in požrtvovalnih članic, ki je bila hkrati aktivna tudi na številnih drugih področjih, med drugim tudi kot prostovoljka društva Modre siničke (Pivka), kjer so na njeno pobudo začeli izdelovati punčke iz cunj za UNICEF.

Leta 2016 je na naš predlog prejela plaketo Državnega sveta RS , ki jo Državni svet Republike Slovenije podeli najzaslužnejšim društvenim delavcem, prostovoljcem.

Na koncu Slava pove: ” Lepo je, ko občutiš, da je vložen trud poplačan, ker si nekomu pomagal, da spet zaupa v življenje…vsaka stvar šteje, še tako majhna gesta, lepa beseda, dejanje lahko nekomu spremeni življenje na bolje…”

Verzi iz pesmi “Hrepenenje”, Slava Dragolič

Spet sem sposobna dihati

v meni zori ljubezen,

naj jo bo dovolj za vse,

ki si jo žele.