Ovire do radosti

V soboto 22.11. 2022 je potekalo 31. IZOBRAŽEVALNO SREČANJE TELEFONSKIH SVETOVALCEV SLOVENIJE, ki ga je organiziralo društvo TVOJ TELEFON.

V Postojni smo gostili preko 85 telefonskih svetovalcev iz cele Slovenije. Naše prostovoljsko  delo – telefonska pomoč ljudem v stiski, poteka na skupni brezplačni številki 116-123. Telefonski svetovalci se na izobraževalnih srečanjih srečujemo vsako leto.

Letošnja tema srečanja je bila »OVIRE DO RADOSTI«.

Po težavnem obdobju z veliko  izolacije in njenimi posledicami, je bila tema srečanja namenjena vprašanju kako do radosti.

Predavali so nam:

INGRID GABRŠČEK, trenerka komunikacije in mediatorka: KAJ JE DOBRA (POVEZOVALNA) KOMUNIKACIJA?

KLEMEN REBOLJ, dr.med., spec. psihiatrije: “KDO SEM, KI POSLUŠAM?”

MATEJ TORKAR, univerzitetni diplomirani psiholog: MOŽGANOLOGIJA RADOSTI

PETER UMEK, diplomirani psiholog, dr. psiholoških znanosti: SAMOMOR-VODENJE POGOVORA

  • Ingrid Gabršček nam je osvetlila različne vidike dobre, povezovalne komunikacije. Namen nenasilne komunikacije je vzpostaviti dialog, ki ga vsi razumemo. Stebra nenasilne komunikacije sta dihanje (ko se telo umiri smo notranje mirni) in empatija do sebe in do drugega. Empatija je tihi prostor sprejemanja , ob postavljanju meja in povezovalnega NE. Pomen nenasilne komunikacije je podprla tudi s praktičnim prikazom kako komuniciramo v  vsakdanji situaciji. V prikazu smo se večina prepoznali in razmislili o svojih prevladujočih strategijah ravnanja.
  • Dr. Klemen Rebolj je postavil vprašanje »kdo smo mi, poslušalci?« Oviro do radosti je opredelil kot zastoj v osebnostni rasti, ko zbolimo. Bolezen, težave nam sporočajo, da imamo še rezerve, da lahko še napredujemo. Za svetovalce na telefonu je pomembno, da imajo pomirjene svoje  negativne »gonilce«; klicalci so lahko »otročji«. Za svoj razvoj potrebujemo druge, ki nam držijo ogledalo. Ko se potrudim in res sprejmem klicalca- res sprejemam tudi tiste svoje dele, ki so podobni tistim od klicalca. Tako- v  času  za druge – največ naredim za sebe. Ni na nas, da mi spremenimo klicalca, ker smo si  vsi zelo podobni in v vsakem od nas je VSE, zato imejmo v mislih, da smo dobri in to kar smo.
  • O možganologiji radosti je predaval g. Matej Torkar. Možgani iščejo užitek na vseh poljih- zanimivosti, nevarnosti, pomembnosti… Opozoril je na pomen pomiritve in prepoznavanja čustev, ki se tvorijo v nas. S tem se običajno sploh ne ukvarjamo. K radosti vodi: premagati sebe, učenje novih spretnosti, razveseliti nekoga.
  • Dr. Peter Umek je predstavil še vedno pereč problem samomorov v naši družbi. Predstavljeni so bili primeri uspešnega vodenja pogovorov s samomorilno osebo. Posebej je prikazal kako lahko v pogovoru vzdržujemo stik z osebo v hudi stiski, preusmerimo njegovo pozornost k drobcem, ki osebi veliko pomenijo in ga veselijo. Ti pogovori zahtevajo veliko empatije, tenkočutnosti in razumevanja osebe, ki je zgubila željo živeti.

Srečanje je spremljal tudi zelo dober glasbeni program.

Srečanje so popestrili glasbeniki : Jure Počkaj, Maja Kavčič, Fijona Herlič